Strefa członka SWTP

16 maja odbyło się pierwsze posiedzenie nowej Komisji Innowacji i Technologii w Biznesie, Przemyśle i Podmiotach Trzeciego Sektora.

Obrady prowadził Kamil Wójcik Prezes SWTP i wiceprezes FSNT-NOT, któremu Zarząd powierzył funkcję przewodniczącego Komisji. Na wstępie wybrano Prezydium Komisji. Zastępcą przewodniczącego został kol. Łukasz Kaczmarek (SPWIR), a sekretarzem - kol. Radosław Sekunda (PZITB). Ustalono, że Komisja pracować będzie w oparciu o dysk sieciowy, na którym znajdować się będą dokumenty z bieżących prac Komisji. Ustalono, że jednym z pierwszych za-dań komisji jest potrzeba „zoptymalizowania" działalności organizacyjnej federacji oraz poszczególnych stowarzyszeń (w ramach federacji). Chodzi tu głównie o usprawnienia pewnych procesów związanych ze sferą administracyjno-organizacyjną. W tym aspekcie zdecydowano o próbie identyfikacji potrzeb w poszczególnych stowarzyszeniach ze strony członków Komisji. Na kolejnym zebraniu Komisji podjęte będą dalsze prace w celu przyjęcia określonego sposobu po-stępowania (wypracowanie wstępnej propozycji, konsultacja z SNT, dyskusje z zaproszonymi przedstawicielami SNT, wypracowanie metodyki optymalizacji działalności organizacyjnej SNT).

Drugim z podjętych zagadnień była sprawa innowacyjnych sposobów związanych z pozyskiwaniem i utrzymywaniem młodzieży w SNT. Ustalono, że powyższa kwestia wymaga dalszych dyskusji zmierzających do wypracowania ustandaryzowanych metod współpracy z młodzieżą. Wyniki przemyśleń Komisji zostaną przekazane i skonsultowane z Komisją Młodzieży.

Bieżącymi sprawami realizowanymi w ramach Komisji będą opinie w sprawie ewentualnych stanowisk Rządu RP oraz zaangażowanie w działania Sejmowej Komisji ds. Innowacyjności i Nowoczesnej Technologii.


Zapraszamy do rejestracji i uczestnictwa online w Bootcampie w ramach projektu DIGIFABS

INFORMACJA
12.05.2025
SWTP zaprasza do rejestracji i uczestnictwa online w Bootcampie w ramach projektu DIGIFABS, współfinansowanego przez Komisję Europejską (ERASMUS+). Bootcamp DIGIFABS zgromadzi w jednej przestrzeni wirtualnej nauczycieli, MŚP i profesjonalistów, aby pokazać, w jaki sposób narzędzia cyfrowe, zrównoważony rozwój i innowacje mogą stworzyć bardziej odporny, gotowy na przyszłość sektor żywności i napojów (F&B). Bootcamp to czterotygodniowy program z trzema sesjami tygodniowo. Tydzień 0 wprowadza do branży F&B, a kolejne tygodnie poświęcone są pogłębianiu wiedzy odnośnie zielonych trendów, budowaniu odporności biznesu i zagadnieniom żywności w nowoczesnej gospodarce. Program prowadzony jest po angielsku i jest dostosowany do wymagań (czasowych i organizacyjnych) profesjonalnego odbiorcy.
CZYTAJ CAŁOŚĆ

Dojrzałość cyfrowa MSP w sektorze F&B - synteza raportu

INFORMACJA
25.04.2025
SWTP jest współtwórcą raportu analizującego dojrzałość cyfrową MSP w sektorze F&B w Europie. W raporcie zawarta jest analiza cyfrowej dojrzałości, zidentyfikowane są najlepsze praktyki w Europie oraz określa potrzeby MŚP w zakresie agentów zmian cyfrowych. Raport został opracowany przez partnerów projektu DIGIFABS, współfinansowanego przez Komisję Europejską (ERASMUS+).Główne tezy raportu odnoszą się do: niskiego poziomu dojrzałości cyfrowej MSP, potrzeby wsparcia w transformacji cyfrowej, roli agentów zmian cyfrowych oraz na konieczność koncentracji na obszarach o największym potencjale.
CZYTAJ CAŁOŚĆ

Transformacja cyfrowa w sektorze F&B - wyniki raportu dot. analizy programów szkoleniowych

INFORMACJA
08.04.2025
SWTP jest współtwórcą raportu zawierającego analizę programów szkoleniowych, w kontekście transformacji cyfrowej w sektorze żywności i napojów. Raport został przygotowany w ramach projektu DIGIFABS, współfinansowanego przez Komisję Europejską (ERASMUS+). Główne obszary poruszone w raporcie to: przegląd inicjatyw digitalizacyjnych, kluczowych umiejętności i kompetencji, efektywnych metod nauczania oraz rekomendacji strategicznych.
CZYTAJ CAŁOŚĆ